„Чудният свят на стила “Ар Нуво” - детайли от архитектурата на дунавските страни”

ар нуво
05.08.2013 / 14:37

Художествена галерия „Димитър Добрович“-Сливен представя от 7 август 2013 в зала „Сирак Скитник“ фотоизложбата - “Чудният свят на стила “Ар Нуво” - детайли от архитектурата на дунавските страни”. Тя гостува в нашия град благодарение на австрийското посолство в София и Български културен институт "Дом Витгенщайн" - Виена. Това е втората съвместна инициатива на ХГ "Димитър Добрович" и Български културен институт "Дом Витгенщайн". Първата инициатива бе през Май 2010г., когато ХГ "Димитър Добрович" участва в програмата на Шестата световна среща на българските медии с изложбата "Икони".

Фотоизложбата включва 110 цветни фотографии, които документират развитието на стила в дунавските страни - от Баден-Вюртенберг до Молдова. В тях могат да се намерят примери както от белгийско-френските направления на „Ар Нуво”, така и от шарено игривите английски и италиански варианти /със съвсем собствен унгарски отпечатък/, или с внасянето на мотиви от славянската етнография, със cтрогия виенски сецесион, както и исторически националните архитектурни цитати в Румъния.

Фотосите са дело на световно известният австрийски фотограф, автор и куратор на изложби професор Петер Шуберт. Той е роден през 1949 г. Преди всичко е фотограф, следвал е съвременна история и от десетилетия се занимава с изследване и фотографиране на този стил. Петер Шуберт е издал 57 книги, работи като ръководител на издателство. Неговия фотоархив на „Ар Нуво” съхранява повече от 13 000 фотографии от 20 европейски страни, които са заснети при пътуванията му из континента.

Стилът „Ар Нуво” е едно невероятно явление, зародило се през 1890, а апогея му е до 1910 г. Докато на по-ранните архитектурни стилове са били необходими векове, за да се наложат в Европа, то на „Ар Нуво” са били необходими приблизително 25-30 години. Той обхваща почти цяла Европа и част от Америка, като възприема традиционните местни форми, които след това се превръщат в национални символи. Особено многообразие „Ар Нуво” развива в дунавските страни от Германия до Молдова. Стилът е символ на модерна и обединена Европа, защото единството и многообразието, което той успява да съчетае са символи на сегашния й облик.

На откриването на 7 август 2013 от 17.30 часа, специално ще присъства г-н Борислав Петранов, директор на Българския културен институт „Дом Витгеншайн“ във Виена.

 

Изложбата е гостувала в Плевен и в галерия “Средец” при Министерство на културата - София. Художествена Галерия –Сливен изказва своята благодарност на фирма „Дорис“ за оказаното съдействие за представяне на изложбата в Сливен.

Още снимки от новината

ар нуво
ар нуво

 

 
 

Copyright © 2008-2018 ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ" | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев