НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС « ЙОРДАН ПАРУШЕВ »

Национален конкурс
20.03.2014 / 21:29

До всички млади таланти ! Националния конкурс "Йордан Парушев" за съвременно изкуство за млади автори под 36 годишна възраст с награден фонд 10 000 лева е отворен на страницата на новият ни сайт :

http://yordan-parushev.org/contest-bg/

 

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС « ЙОРДАН ПАРУШЕВ »

 

Тема « хартията в съвременното изкуство », награден фонд 10 000 лева.

С четири представителни изложби : Сливен, София, Велико Търново и Париж.

 

 

1. Представяне на фондация «Йордан Парушев»

 

Фондация «Йордан Парушев» е създадена през 2012 година. Основната цел на фондацията е насочена към популяризирането на живота, творчеството и обществената дейност на художника Йордан Парушев, създаване на фонд, електронен архив, уеб сайт, организация и участие в различни изложби и културни форуми. Друга не по-малко важна цел на фондацията е организирането на престижен национален конкурс за млади автори, учредявайки награда на името на Йордан Парушев. Нашата цел е фондацията да обогати,подпомогне и развие културната дейност на град Сливен и културното наследство на страната. Фондацията има клон в Париж, което позволява да се развиват проекти и на международно ниво, както и да бъдат защитени творбите и дейността на фондацията от френското законодателство.

 

2. Национален конкурс «Йордан Парушев»

 

Националният конкурс за съвременно изкуство за млади автори до 36 годишна възраст се вписва в най-важните дейности на фондацията. Те са продължение на педагогическия подход на Йордан Парушев и неговите амбиции да помага на млади автори, както и да осъществява връзка между широката публика и съвременното изкуство. Амбицията на фондацията e да създаде един престижен конкурс със стандартите на най-добрите европейски конкурси за изкуство и е с награден фонд 10 000 лева.

 

3. Правила за участие

 

Конкурсът «Йордан Парушев» се провежда на всеки 2 години, под формата на биенале. Темата на конкурса е «Хартията в съвременното изкуство»

Конкурсът няма такса за участие, отворен е за всички български автори, не навършили 36 годишна възраст до 01.06.2014 година.

В конкурса не могат да участват роднини на членове на журито, както и на създателите на фондацията.

Всички автори ще могат да предложат до 5 творби без ограничения във формата или категорията. Включват се всички класически изобразителни изкуства, а също и видео арт, пърформанси, инсталации, обекти, фотография…стига да са със, чрез или върху хартия

Наградния фонд е 10 000 лева, пластика, диплом, организиране на изложби в страната и в Българския културен център в Париж.

За да участват в конкурса кандидатите трябва да изпратят на следния имейл : contest@yordan-parushev.org попълнен формуляр за участие, който може да изтеглят от сайта на фондацията (предварително разпечатан, попълнен на ръка, подписан и отново цифровизиран) и снимки на техните произведения във формат JPEG, не по големи от 8МБобщо. Приемат се линкове (youtube и vimeo) при кандидатстване с анимация, видео арт и др, които представят хартията като материал и средство. Кандидатите ще бъдат информирани с обратен имейл, че участието им в конкурса е потвърдено.

Организаторите гарантират анонимността на кандидатите чрез серийно разделяне и кодиране на имената им от входящия номер на творбите им.

Авторите трябва да са съгласни с правилата за участие и да гарантират, че творбите са оригинални и притежават авторските им права.

Крайният срок за изпращане на формуляра и снимките или линкове на творбите e 01.06.2014 година.

Финалистите на конкурса ще бъдат уведомени по е-мейл и трябва да изпратят оригиналните творби на адрес : Сливен 8800, бул. «Цар Симеон» №2, Зала «Сирак Скитник», не по късно от 20.06.2014 година на тяхна сметка.

Наградените творби остават собственост на техните автори и те ще могат да разполагат с тях след приключване на изложбите на конкурса през 2014-2015 година.

 

4. Журиране

 

Фондация «Йордан Парушев» назначава за председател на журито професор Станислав Памукчиев. Другите членове са избрани от Съюза на Българските художници, Великотърновски университет «Св.Св.Кирил и Методий» и Община Сливен : Любен Генов-председател на СБХ, проф. Ани Бояджиева, доц. Красимир Добрев и гл. ас. Владимир Аврамов. Петчленното жури ще се събере след приключване на онлайн кандидатстването и ще избере номинираните за наградите на конкурса. Те ще са между 20 и 50 в зависимост от качеството и размерите на творбите. Наградите ще бъдат обявени по време на откриването на изложбата.

 

 

5. Награди

 

От избраните финалисти на конкурса журито ще избере носителите на 3 награди както следва:

 

Голямата награда «Йордан Парушев»- 7000 лева, пластика по проект на Йордан Парушев и грамота

Втора награда «Йордан Парушев»- 2000 лева и грамота

Трета награда «Йордан Парушев»-1000 лева и грамота

Наградите ще бъдат изплатени по банков път в рамките на един месец след откриването на първата изложба.

 

6. Представителни изложби

 

Творбите на всички финалисти ще бъдат показани на изложба на конкурса през месец юни в галерия «Сирак Скитник» – Сливен (откриване 30-ти юни). През август 2014 година, изложбата ще гостува в галерия «Райко Алексиев» – София, в изложбените зали във Велико Търново през есента, както и в Българския културен център в Париж януари 2015.

 

7. Използване на творбите за рекламиране на конкурса

 

Всички участници се съгласяват, че техните творби могат единствено и само да бъдат използвани за информация около конкурса и рекламирането му в медиите и интернет пространството. Фондация «Йордан Парушев» гарантира, че личните им данни няма да бъдат съхранявани или разпространявани.

 

8. Фонд «Млад Автор»

 

Сливенската художествена галерия води началото си от 1905 г. През 1965 г. е обособена като самостоятелен културен институт със своя сграда за експозиция и с официално наименование – художествена галерия “Димитър Добрович”. Днес галерията притежава над 6000 художествени творби – живопис, графика, скулптура, приложно изкуство, икони и църковна утвар. Това е уникална колекция, съчетаваща разнообразие от изящни и приложни изкуства и е една от най-богатите в България. Галерията има разкрити четири постоянни експозиции: „ Съвременно българско изкуство“, „Старият Сливен“, „Християнско изкуство“ и „Западноевропейска графика“. Като партньор на конкурса, галерията основава специално за повода Фонд „Млад автор“. Идеята е да бъде създадена колекция от произведения на изкуството, които да бъдат съхранени и показвани в изложби и други културни форуми. Инициативата се стреми да развие културното наследство в град Сливен и страната, чрез показването на творбите на новото поколение български художници. Всеки от финалистите в конкурса, по свой собствен избор, може да реши дали да се включи в тази позитивна идея, дарявайки някое от произведенията, с които участва.

 

9. Допълнителни условия

 

Ако някои от финалистите желаят да дарят творбите си на фондация «Йордан Парушев», тя от своя страна ще ги предостави на Сливенската градска галерия за обогатяване на нейния фонд. Ораганизаторите си запазват правото да правят промени на тези правила, за което веднага ще бъдат уведомени всички участници.

 

За допълнителна информация : contact@yordan-parushev.org

 

 

Благодарим на нашите партньори за тяхното доверие.

 

 

Ако желаете може да изтеглите правилата на отделна страница

правила на PDF

Краен срок : 1/06/2014 в 0.00

 

Откриване на изложбата в Сливен и награждаване : 30/06/2014

 

Откриване на изложбата в София, зала Райко Алексиев : 06/08/2014

 

Откриване на изложбата във Велико Търново : есен 2014

 

Откриване в Българския Културен Център в Париж : януари 2

 
 

Copyright © 2008-2018 ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ" | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев