За Вас, учители и ученици, предлагаме интересни изложби

ХГ "Д. Добрович"
09.04.2014 / 09:52

За Вас, ученици и учители,

предлагаме изложбения план на Художествена галерия “Димитър Добрович“ за април, 2014г.

В къща “Миркович“, освен постоянната експозиция с картини на Добри Добрев “Старият Сливен“, е експонирана и изложба "Учителят. 140 години от рождението на Георги Гюлмезов”. Онези, които се интересуват от миналото на своя град - родовата памет и художественото наследство, със сигурност знаят името на Георги Гюлмезов. Подредените на първия етаж негови рисунки, акварели, снимки и пощенски картички са показвани преди десетина години на сливенската публика. Резултат на душевен порив или на любознателно изследване из красивите околностите на родния град, те по естествен начин допълват известната постоянна експозицията от картини „Старият Сливен” на художника Добри Добрев, разположена във възрожденската къща.

Творбите на Георги Гюлмезов /1874г.-1956г./ са подредени по повод 140 години от неговото рождение, но акцента на изложбата е върху ролята му в житейския и творческия път на една от най-ярките личности в българския културен живот от началото на 20 век Панайот Тодоров, по-известен като Сирак Скитник.

 

В зала “Сирак Скитник“ е подредена изложба, посветена на живота и творчеството на сливналията Панайот Тодоров, познат с псевдонима си Сирак Скитник. Експозицията се съпровожда от каталога, издаден от Софийска градска галерия, в който са поместени документи, осветяващи неизвестни досега нюанси от житейския път на художника. Това е първото двуезично изследване на неговото творчество, а репродуцираните 190 произведения го правят уникално и като обем.

С цел цялостното представяне на човека и творец Сирак Скитник, в рамките на изложбата посетителите ще имат възможност да види филмите „ Сирак Скитник“ – на режисьора Зунка Янкова и „Да питаме Сирака…“ на режисьора Петър Петров, които са любезно предоставени от фонда на БНТ. Прожекциите са в къща “Миркович“.

Отворена за посещения е и постоянната експозиция “Християнско изкуство“. Тя представя икони, гравюри, църковна утвар, дърворезба и каменна пластика от Сливенския регион, датирани от ХVІІ- ХІХ век. В експозицията са включени икони от представители на Тревненската художествена школа - папа Витан, Симеон Цонюв, Йоаникий папа Витанов, Кръстю Захариев, Ангел Цонюв, Йордан Михайлович от Елена, Недко Теодорович от Жеравна и други.

В художествена галерия “Димитър Добрович“, бул. “Цар Освободител“, 13 са подредени три изложби.

Предоставената от Посолството на Китайската народна република в България

изложба „Метаморфозите на лака – тайните на лаковата живопис” проследява развитието на тази древна художествена форма в Китай от основите за производството на лака до образци на съвременни живописни творби. Целта е да даде представа за това изкуство и модерното му развитие, а чрез него и за естетиката на Китай. Включени са картини върху дърво, обработени с лак, мебели с лакова живопис, красиви съдове и параван.

 

Не изпускайте възможността да посетите и разгледате уникалната изложба „Изкуствата на Тибет”, представяща 130 експоната, свързани с бита, религията и културата на Тибет. Експозицията показва автентичен интериор на тибетски дом, в който неизменно присъства т.нар. „Чема“, т.е. кутия за съхранение на ечемик, скрин с изящни дърворезби на дракони, внушителни музикални инструменти „Тончен“ с височина 3 метра, издаващи специфичен звук на ревящ слон. Мистиката на Изтока намира отражение в маските - символ на тибетския будизъм. Един от най-интересните експонати в нея е масивна култова пагода – „Бодхи“ от будистки манастир, инкрустирана в миналото с тюркоази, корали, ахати и други скъпоценни камъни. Култовият предмет с височина един метър е обвит в шарфове от 5 цвята - жълт, зелен, червен, бял и син, които символизират петте вида мъдрост на Буда.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ" | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев