Никола Манев идва в Сливен

Н манев
25.06.2014 / 07:18

Утре 26.06.2014г. , от 17.00 часа в галерия "Добрович" ще бъде открита изложба с творби на Никола Манев. Картините, които са около 40 на брой, са силно наситени с цветове и светлина. По покана на Художествена галерия-Сливен, специално за откриването ще присъстват самият художник и неговият приятел- журналистът Исак Гозес.

Маестро Манев казва за себе си, че е "интуитивен художник" и не се движи по план. Успял е да бъде свободен и да пресъздаде тази свобода в много платна. Твори по 100 от тях на година и е много продуктивен. Пръв негов учител е проф. Васил Стоилов.

Никола Манев e роден в Пазарджик и израстнал в Чирпан. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва живопис в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се и установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна. Има зад гърба си над 140 самостоятелни изложби в цял свят, а над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света. Живописецът живее и твори от 45 години в Париж, но остава завинаги свързан с България. През април 2000 г. Никола Манев купува старинна възрожденска къща в Чирпан и я завещава на града заедно с 40 свои картини от различните периоди на творческия си път.

Още снимки от новината

Н манев
Н манев
Н манев
Н манев
Н манев
Н манев

 

 
 

Copyright © 2008-2018 ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ" | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев