Почит и признателност към делото на художника Димитър Добрович

на гроба
15.09.2016 / 09:49

Със съдействието на община Сливен и Художествена галерия „Димитър Добрович”-Сливен е възстановен гроба на първия български художник с академично образование Димитър Добрович, по повод започналото честване 200 години от неговото рождение.

На гроба му в Новоселските гробища в Сливен отец Красимир от Катедралния храм „Св.Димитър” отслужи панихида в негова памет. Честването на юбилейната годишнина в Сливен се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата, общината, общинския фонд "Култура" и художествената галерия „Димитър Добрович“ в града.

Цветя на паметника положиха зам.-областният управител Камен Костов,председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, , Милена Чолакова- директор на общинската дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността”, граждани.

Венец за почит и признателност поднесоха колективът на Художествена галерия „Димитър Добрович”-Сливен,ученици и учители от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен.

„Хубаво е, че общината се е активирала за честването на Добрович, защото той оставя едно художествено наследство, от което по-късно се ражда галерията. Той е роден през 1816 година, през 1832 година отпътува за Цариград, после ще премине в Атина, ще отиде в Рим, където ще минат повече от 40 години от живота му. През 1893 година ще се върне в Сливен”, каза изкуствоведът Пламен Петров, директор на галерия „Дечко Узунов” в София и автор на каталога за Димитър Добрович с творби от фонда на Сливенската галерия.

Още снимки от новината

на гроба
на гроба
на гроба
на гроба
на гроба
на гроба
на гроба
на гроба
на гроба

 

 
 

Copyright © 2008-2018 ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев