Открита бе изложбата „Робинзон от Сливен”, посветена на 200 години от рождението на Димитър Добрович,

изложба
15.09.2016 / 11:34

Изложбата „Робинзон от Сливен”, посветена на 200 години от рождението на първия български художник с академично образование – Димитър Добрович, бе открита вчера в Художествена галерия „Димитър Добрович”. На откриването присъстваха заместник-кметът по хуманитарни дейности Пепа Чиликова, директорът на дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността” Милена Чолакова, изкуствоведите Пламен Петров, Рамона Димова и Каролин Капитанова, екипът на галерията, общественици, ценители на изкуството.

Директорът на галерията Даниела Ненчева поясни, че експозицията е част от голямата изложба за годишнината от рождението на Добрович, която ще бъде открита през октомври в Националната художествена галерия в София. Голямата изложба е организирана от екипа на доц. Ружа Маринска, в партньорство с Нов български университет. Близо 3 години екипът подготвя голям представителен каталог за живота и творчеството на Димитър Добрович. „Чест прави на всички онези, които помогнаха тази изложба да се случи. Тя нямаше да бъде възможна без финансовата подкрепа на Общински фонд "Култура"-Сливен, „Е. Миролио“ ЕАД, Десислава Танева – министър на земеделието и храните, инж. Янко Янков – депутат от 43-то Народно събрание от ДПС, Държавно горско стопанство – Сливен, ТП на Югоизточно Държавно предприятие, ДП Сливен – инж. Димо Димов, „Монолит“ ООД – инж. Йордан Йорданов, Силви Басева, семейство Марина и Христо Кашински. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Община – Сливен, общински фонд „Култура”, и Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен”, каза още Ненчева.

Изкуствоведът Пламен Петров, който заедно с изкуствоведа Рамона Димова работи по каталога за Добрович, включващ всички негови творби, съхранявани във фонда на сливенската галерия, представи живота и творчеството на художника. Той обясни и защо изложбата е наречена „Робинзон от Сливен”. „Това е цитат от спомени на един ваш съгражданин, роден през 1860 г. – Юрдан Михайлов. Той е небезизвестният издател на списание „Илюстрация светлина”, едно от най-големите списания за култура от края на 19 век. Търсейки информация за Добрович, преди половин година влязох в Националната библиотека, където се съхранява личният архив на Михайлов. Там има един ръкопис, озаглавен „Видни личности от Сливен”, който е над 600 страници. Част от страниците са посветени на Димитър Добрович. Там Михайлов, който се познава лично с Добрович, пише: „Този наш скитник, който препътува от Сливен през Константинопол, Атина, та до Италия, и след дълго самуване там и опит да се реализира се завърна в родния си град, е нашият Робинзон”. Целият този цитат може да се види в каталога. Затова и избрахме това заглавие за изложбата”.

 

По време на откриването бе представен и поздравителен адрес от Слава Иванова, директор на Националната художествена галерия. В него пише: „Приемете поздравления от мое име и от името на Националната галерия по пoвод откриването на ретроспективната изложба „200 години от рождението на художника Димитър Добрович (1816—1905)“ в галерията на Сливен, която с гордост носи неговото име. Художественото наследство на Димитър Добрович заема специално място в българското изкуство. Картините на първия български академичен художник са не само част от голямата европейска живописна школа на 19 в., но и задават посоката на развитие на художествените процеси в следосвобожденска България. Изложбата по пoвод 200-годишнината от рождението на Димитьр Добрович, която уреждате с произведения от колекцията на ХГ-Сливен и придружаващия я каталог, са ярък приносен прочит на творчеството на едно от най-значимите имена в новото българско изкуство. Убедена съм, че това значимо събитие в културния живот на гpaд Сливен ще предизвика заслужен интерес сред публиката и ценителите на изкуството у нас”.

 

В експозицията са представени близо 80 творби на Димитър Добрович, които са част от фонда на галерията. Именно в художествената галерия на Сливен днес се съхранява и най-голямата сбирка от негови картини, които сега се излагат за пръв път пред публика в своята цялост. Включени са произведения от гръцкия, римския и сливенски период на твореца – предимно портрети на селяни от околностите на Рим, на негови родственици и видни съграждани, както и множество копия на италиански майстори от епохата Ренесанса и Барока. Изложените произведения дават възможност за един цялостен поглед върху творчеството му. Сред тях са и три от точно датираните негови живописни творби – „Жена със запалена свещ” (1859), копието по картината на Карло Долчи – „Мадоната с Младенеца” (1861) и „Портрет на Цонка Сапунарова” (1899).

 

Изложбата ще остане в залите на галерията до 14 октомври.

 

Гергана Христова

Още снимки от новината

изложба
изложба
изложба
изложба
изложба
изложба
изложба
изложба

 

 
 

Copyright © 2008-2018 ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев