Пресконференция за официално представяне на каталогът "Димитър Добрович - посветен на 200 години от рождението на художника

каталог
27.09.2016 / 18:16

На 30 септември (петък) от 12.00 ч. в галерия „ Добрович”/ бул."Цар Освободител" 13-"Узуновата къща"/ще се проведе пресконференция, на която ще бъде представен официално каталогът "Димитър Добрович /1816 - 1905/" посветен на 200 години от рождението на сливенския художник.

В изданието са побрани както произведенията част от колекцията на Художествената галерия, чиито патрон е творецът, така и текстове, в които са очертани житейският и творчески път на Димитър Добрович. Важен принос на книгата е присъствието на статия от реставратора Кристина Белева (Национална галерия, Колекция „Чуждестранно изкуство“), в която тя маркира основните характеристики на материалите и технологията използвани от художника, в това число и неговите реставрационни умения. В каталога са помесетни повече от 150 илюстрации. Изданието ще бъде представено от двама от авторите му - Пламен Петров и Кристина Белева.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Община – Сливен, Общински фонд"Култура"-Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен. Реализацията на каталога бе възможна с приятелската и дарителска помощ на "Е. Миролио“ ЕАД, Десислава Танева – Министър на земеделието и храните, инж. Янко Янков – депутат от 43-то Народно събрание от ДПС, Държавно горско стопанство – Сливен ТП на Югоизточно, Държавно предприятие ДП Сливен – инж. Димо Димов, „Монолит“ ООД – инж. Йордан Йорданов, Силвия Басева, семейство Марина и Христо Кашински.

Припомняме, че подредената в залите на галерия „ Добрович”/ бул."Цар Освободител" 13-"Узуновата къща"/ експозиция с картини на Димитър Добрович, съхранявани в колекцията на галерията в Сливен, която бе официално открита на 13 септември, ще остане отворена за посетители до 12 октомври 2016 г..

 

След тази дата част от произведенията ще бъдат показани в представителната изложба посветена на художника в залите Националната галерия в София, чийто куратор е изтъкнатият изкуствовед Ружа Маринска. Тази експозиция, която ще бъде открита на 20 октомври е резултат от дълъг изследователски проект на Център „Българо-европейски културни диалози” към Нов български университет и ще остане отворена за посетители до 11 декември 2016 г.

Още снимки от новината

каталог
каталог

 

 
 

Copyright © 2008-2018 ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев