Откриване на Арт инсталация "Проекции на светлината"

Плакат - покана
19.10.2016 / 13:19

Заповядайте на официалното откриване на АРТ ИНСТАЛАЦИЯ "Проекции на светлината".

Събитието ще се проведе пред сградата на Община Сливен на 24.10.2016г., от 12.00ч. и е част от културната програма за празника на града - Димитровден.

От 12.30ч., в Художествена галерия "Димитър Добрович", бул. "Цар Освободител" 13 ще бъде открита и съпътстваща изложба "Витраж".

 

 

Арт инсталацията „Проекции на светлината” е колективен проект, съчетаващ в себе си творчеството на петима млади автори, работещи в областта на стъклописта: Велина Сталева, Весела Петрова, Даниел Иванов, Невена Лефтерова, Пламен Кондов, с ръководител доц. Борис Желев. Ансамбълът е представен в динамична композиция, изпълнена в техника тифани, фюзинг и рисувано стъкло. Отделните пана са обединени в една цялостна конструкция, която инициира оптимистичен картинен прочит на стъклена призма напомняща на познатия от детството калейдоскоп. Разнообразието на нюанси и съвкупността от колоритни просветки и отражения е своеобразна, цветна хармония между класически и иновативни стилови подходи при работата със стъкло.

За разлика от общоприетите рамки на класическото експониране на тази техника, арт инсталацията „Проекции на светлината” има способността да съществува извън архитектурата освободена от нейните конструктивни изисквания и ограничения, въпреки това творбата запазва своята монументална същност. В отговор на съвременните стереотипи за индивидуалност и автономност, инсталационната творба има възможността да контактува с многобройна публика от неограничен социален и културен характер. Инсталацията проследява един дълъг процес на себеопознаване и взаимодействие между младите автори, изразен чрез разнообразните възможности на витражната техника.

 

Съвместен проект на Художествена галерия "Димитър Добрович - Сливен, студенти от ФИИ, ВТУ, специалност "Стенопис", реализиран с финансовата подкрепа на Фонд Култура към Министерство на културата.

 

Велина Сталева

 

 
 

Copyright © 2008-2018 ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ" | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев