Изложба с творби на големия български график Веселин Стайков, притежание на Художествена галерия "Димитър Добрович"

"Лодкари поправят гемия", 1934 г.
25.10.2016 / 11:57

На първия етаж в „Узуновата къща” при Художествена галерия „Димитър Добрович” Сливен /бул. „Цар Освободител” 13/ е подредена юбилейната изложба посветена на големия български график Веселин Стайков. С нея през месец май тази година бяха отбелязани 110 години от рождението на художника. Ценителите на българското изкуство ще имат възможност да видят цялата колекция от 53 негови творби, притежание на галерията: гравюри на дърво с пейзажи, битови сцени, епоса за Крали Марко; моливни рисунки, маслени картини от Венеция. В експозицията са включени емблематичните за всеки българин исторически творби, пресъздаващи героичните събития от Априлското въстание.

Веселин Стайков е роден през 1906 г. в град Пещера. Завършва специалност живопис в Художествената академия през 1932 г. Негови преподаватели са Борис Митов, Цено Тодоров и Никола Маринов. Като част от учебния процес, той посещава графичното ателие ръководено и обновено от проф. Васил Захариев, където започва неговия професионален път като художник - график.

През 30 – те години младият художник се включва активно в художествения живот. Става член на „Дружеството на новите художници” и участва в изложбите организирани от дружеството с графични творби. За участията в изложбите от страната и чужбина той е високо оценен и получава престижни награди.

Художник с огромна творческа енергия, Веселин Стайков изцяло се посвещава на своята художествена, преподавателска и обществена работа. През годините, той участва в културния живот на страната, пише за проблемите в изкуството, сътрудничи със статии, критики и рисунки във вестници и списания. Като преподавател и член в ръководството на Академията и в Съюза на българските художници, както и по повод конкретни изложби, той изнася доклади свързани с българското и чуждестранното изкуство. С преподавателската си дейност участва в процеса на формирането на едно цяло поколение български графици.

За влиянието на Веселин Стайков върху българското изкуство красноречиво говорят думите на големия български художник Иван Ненов: „Той е стволът, от който се разклони великолепната многогранна корона на българското съвременно графично изкуство. Във всяка клонка на това изкуство той е прелял частица от своята творческа любов. За този неоценим принос, за вдъхновените творби, които той ни остави, нашето изкуство и нашата родна култура му дължат много.”

 

Десислава Димитрова - уредник

Още снимки от новината

"Жътва", 1932 г.
"Пещера", 1937 г.
“Първата пушка” /из цикъла “Априлското въстание -1876 г.”/, 1957 г.
“Венеция”, 1940 г.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев