Фотографските пътешествия на Иван Пастухов в Япония

Фотография на Иван Пастухов
09.11.2016 / 13:05

На 17-ти ноември, в 17.30ч., в Художествена галерия "Димитър Добрович" - Сливен, бул. "Цар Освободител" 13 ще бъде открита авторска фотографска изложба на Иван Пастухов - "Arigato Japan".

Изложбата се организира от Посолството на Япония в Република България със съдействието на Художествена галерия "Димитър Добрович".

Авторът на изложбата Иван Пастухов е от известен прогресивен български род.Роден е в София, но от дълги години живее в Париж. Обогатява се с различни професии, свързани с психология, биосоциални проблеми изкуство и енология. Пътува много, а от 1992г. разкрива фотографията като изкуство, което отговаря на усет аму за стойност на мига, както и на свободния му търсещ поглед към хората и света. С фотографския си труд споделя разнообразието от видяното по петте континента, заедно с духовното и красивото в човека, основен стимул във всичките му търсения. настоящата изложба се състои от 33 фотографии, селектирани сред няколко хиляди, направени по време на пътуването му до Япония. Фотографията му не е репортажна, а опит да се покажат различни аспекти от Япония, свързани помежду си и с художествена стойност.

Ето какво споделя самият автор:

"Във фотографските си пътешествия бях запазил Япония като подарък за по-зряла възраст. мисля, че не сбърках. Тази страна изисква специално внимание. В продължение на месец всеки миг се оказа ценен и запълнен с богато преживяване. Двете поговорки, които цитирам, изразяват част от усещането за тази необикновена страна, което се опитвам да изразя чрез фотографиите си:

"Самураят не изразява по никакъв начин своето страдание. Той не показва, когато е гладен, когато се чувства самотен или пък, че животът е труден. По лицето му не се четат мисли. Мъжът трябва да е способен да се смее, когато сърцето му плаче." - Аиако Миура. И още - "Огледалото е душата на жената, както сабята е душата на самурая." - японска поговорка.

Такава е Япония и днес с горд самурайски дух и рафинираност на гейша. Една друга планета, човешка възможност, различна сред многото други по Земята. Не е общочовешко разрешение, но богата и интересна поука за неща, които липсват почти навсякъде другаде. Контрастите са във всичко и навсякъде. Противоположности, които не се карат. Култура, захранвана от ясно определени корени и традиции, облечени в свръхсъвременна цивилизация."

 

Още снимки от новината

Иван Пастухов

 

 
 

Copyright © 2008-2018 ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев