Изложба "Немият образ и слепият текст"* ще бъде открита в зала "Сирак Скитник"

"Немият образ и слепият текст"
29.03.2017 / 11:37

НЕМИЯТ ОБРАЗ И СЛЕПИЯТ ТЕКСТ*

ЗА МЯСТОТО НА ТЕКСТА В БЪЛГАРСКОТО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

 

 

На 4.04.2017г, в зала "Сирак Скитник", от 17.30ч. ще бъде открита изложба "Немият образ и слепият текст", кураторски проект на Пламен Петров и Рамона Димитрова от Софийска градска художествена галерия.

Проблемът за взаимоотношенията между текста и неговото присъствие в пространството на светското изкуство, остава изключително фрагментарно изследван. Първият и като че ли единствен опит е проектът „Важно съобщение“, който е реализиран в СГХГ през 2006 г. от Мария Василева и Даниела Радева. В него авторките бяха фокусирани върху използването на текста в българското изкуство от края на 80-те години на ХХ в. до 2006 г. Факт е обаче, че текстът има своето място в картините на художници в страната ни още от ХІХ в. Ето защо изложбата „Немият образ и слепият текст в колекцията на СГХГ. Мястото на текста в българското изобразително изкуство“ е не само надграждане на проекта „Важно съобщение“, а и стремеж за обобщено оглеждане на взаимоотношенията между текст и образ в българското изкуство – от първите светски картини от ХІХ в. до най-новите творческия изяви от ХХІ в. Нещо повече, в изложбата е предложена възможна систематизация на физическото присъствие на текста в пространството на художествената творба, като са обособени четири големи тематични звена – „Пояснителен текст“, „Битие и текст“, „Намерение за текст“ и „Триумф на текста“.

 

Този проект е опит за преглед на физическото присъствие на текста (дори и маркерите за него) в българските пластически изкуства, като думата „текст“ в случая трябва да се разбира не само в смисъл на обособен писмен сбор от думи и изречения, а и като отделни думи, срички, буквени и цифрови графеми. В изложбата са подредени повече от 60 творби на автори,сред които Антон Митов, Иван Мърквичка, Борис Георгиев, Галин Малакчиев, Георги Божилов – Слона, Текла Алексиева, Румен Гашаров, Андрей Даниел, Недко Солаков, Лъчезар Бояджиев, Венцислав Занков, Боряна Драгоева – Росса, Сашо Стоицов и др. Така експозицията предоставя възможност на публиката и изследователите както да проследят взаимоотношенията между текста и образа – тяхното проявление в различни исторически периоди и форми, така и да разкрият цялото многообразие от възможности, които любовта и раздорите между текста и образа дава на българските художници. Понякога учудващо близки, а друг път – неочаквано далечни.

 

* Заглавието на изложбата е цитат от едноименната статия на доц. Елисавета Мусакова, публикувана на страниците на вестник Култура (бр. 21 (2276), 23 май 2003).

Още снимки от новината

Немият образ и слепият текст"
"Немият образ и слепият текст"
"Немият образ и слепият текст"

 

 
 

Copyright © 2008-2018 ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ" | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев