Eкспозиция „Западноевропейска графика XIX – XX век“

grafika1
16.06.2017 / 16:58

Художествена галерия „Димитър Добрович“, кани всички гости и жители на гр.Сливен да посетят възстановената експозиция „Западноевропейска графика XIX – XX век“, в "Узунова къща“, на бул. Цар Освободител"13 .

Графичната сбирка е дарение на сливенската галерия от писателя, изкуствовед и професор по естетика Богомил Райнов. Събирана е с лични средства в продължение на три десетилетия и включва над 300 произведения на общо 200 автора. Колекцията е представена в каталог, които съдържа къси бележки и оценки за авторите.

В експозицията са включени произведения на Франсиско Гоя, Пабло Пикасо, Йожен Дьолакроа, Теодор Жерико, Марк Шагал, Хуан Миро, Джаспър Джоунс, Морис дьо Вламенк, Андре Дерен, Раул Дюфи, Албер Марке, Йозеф Израелс, Шарл Добини, Жан Батист Камий Коро, Пол Гаварни, Жан – Франсоа Миле и др. Проследени са основните художествени течения в периода XIX – XX век – класицизъм, романтизъм, импресионизъм, реализъм, както и aр нуво.

"Събирана е с обич към изкуството и с уважение към неговите талантливи създатели. Ако експозицията събуди подобно уважение, а още повече обич у зрителя, това ще означава, че времето, загубено в търсене и събиране на редки отпечатъци, не е отишло напразно. "

/Богомил Райнов/

 

Посетителите ще имат възможността да научат повече, за историята на сбирката и нейната изключителна ценност от кратко видео.

 

Още снимки от новината

grafika2
grafika3
grafika4
grafika5

 

 
 

Copyright © 2008-2018 ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев